Alaprajzok

Alaprajzok

Az elrendezések előre megtervezett sablonok, amelyek kényelmes módot biztosítanak a képek és a szöveg egyszerű elrendezésére a fotótermékben. Ezeket a sablonokat azért hoztuk létre, hogy egyszerűsítsük a tervezés folyamatát. Az elrendezési sablonok testre szabhatók és személyre szabhatók az egyéni preferenciáknak megfelelően. A választott tervezési témától függően az elrendezések tartalmazhatnak háttereket és clipartsokat. A számos konfigurációs eszközt kínáló Layouts menü eléréséhez egyszerűen navigáljon a jobb oldali menübe.

Az elrendezések menü a jobb oldali oszlopban

Tervezési vonalak

Az Elrendezés menü az oldalon már elhelyezett képek számától függően többféle elrendezés közül választhat. A Design Line gombra kattintva megjelenik egy menü, amelyben számos tervezési javaslat közül választhat. A javaslatok kategóriák szerinti szűréséhez nyissa meg a bal felső sarokban található menüt. Miután kiválasztott egy dizájnvonalat, különböző dizájnelemeket használó javaslatok jelennek meg. Bármikor rugalmasan megváltoztathatja a témát.

Tervezési sorok lehetőségei

Az elrendezések használata

A jobb oldali menüben lefelé görgetve több elrendezést láthat, több képpel. Az elrendezéseket a képek száma szerint is szűrheti a Képek oldalanként menü megnyitásával. Amikor egy elrendezést kiválasztunk ebből a menüből, az üres képdobozokkal kerül a fotótermékbe. Kép hozzáadásához a képeket a bal oldali menüből kell áthúzni, vagy a képdobozra kell kattintani, és megnyomni a Fotó kiválasztása gombot.

Képdoboz kiválasztásával használt elrendezés

Az oldalon már elhelyezett fényképek automatikusan alkalmazkodnak az elrendezéshez.

Vegye figyelembe, hogy alapértelmezés szerint a jobb oldali oszlopban megjelenő első elrendezési lehetőségek a fotótermékben már elhelyezett fényképek számával rendelkező elrendezések, ha a Kép oldalanként opció változó. Vagyis abban a példában, ahol három kép van a fotótermékben, a jobb oldali menüben elsőként a három képet tartalmazó elrendezések jelennek meg. Lehetőség van az elrendezéseket a képek száma szerint szűrni, ha megnyitja a Kép oldalanként mezőt, és kiválasztja a képek számát.

Az elhelyezés után az elrendezések vízszintesen tükrözhetők az Elrendezések menü tetején található Elrendezés tükrözése gombra kattintva.

A használt elrendezés és egyéb lehetőségek a jobb oldali oszlopban láthatóak

Szöveges elrendezések

A szöveges elrendezési lehetőségek megjelenítéséhez először szöveget kell hozzáadni a fotótermékhez. Kattintson a Szöveg hozzáadása gombra, ha szövegdobozt szeretne hozzáadni a fotótermékhez. A hozzáadás után húzza le a jobb oldali oszlopban található Layout (Elrendezés ) menüt. A megjelenő elrendezési lehetőségek között megjelenik egy szövegdoboz.

A jobb oldali oszlopban található szöveges opciókkal ellátott elrendezések

Ha egy második szöveget is hozzáadunk a Szöveg hozzáadása gombra kattintva, a megjelenő elrendezési lehetőségek két különböző szövegdobozt fognak tartalmazni.

Elrendezések két szövegdobozzal

Az egyik opcióra kattintva a fotótermékhez hozzáadott elrendezés tartalmazza az üres szövegdobozokat. Ezekbe a szövegdobozra duplán kattintva vagy a doboz kijelölésével és a Szövegszerkesztő megnyitásával írhat. Ebben a menüben lehetőség van a szöveg stílusának megváltoztatására is. A szöveg szintén testre szabható a szövegdoboz kiválasztásával és a jobb oldali Szövegdoboz menü megnyitásával. További információkért lásd a Szöveg című cikket.

Testreszabott szöveg az elrendezésben

Kedvenc elrendezések

Minden elrendezés alatt egy szív ikon található. Erre kattintva mentheti el az elrendezést kedvencként. Ha tehát az elrendezéseket a képek száma szerint szűri, a kedvenc elrendezések az oszlop tetején fognak megjelenni, ha a Képek oldalanként mezőben kiválasztott képek száma megegyezik a kedvenc elrendezésekben szereplő képek számával. Például a Képek oldalanként mezőben kettő kiválasztásával a szív bejelölt és két képet tartalmazó elrendezések jelennek meg elsőként.

A szív ikon által kiválasztott kedvenc elrendezések

Ha a Kép oldalanként mező változó, a kedvenc elrendezések akkor jelennek meg az Elrendezés menü tetején, ha a fotótermékhez már hozzáadott képek száma megegyezik a kedvenc elrendezésekben lévő képek számával. Ha például egy két képmezőt tartalmazó elrendezés szívecskére kattint, ez a sablon fog elsőként megjelenni az Elrendezés menüben, amikor két képet adunk hozzá a fotótermékhez.

Ha ismét a szív ikonra kattint, az elrendezést eltávolíthatja a kedvencek közül.

Kedvenc használt elrendezés

Elrendezések módosítása

Egy elrendezés kiválasztása a jobb oldali menüből a kiválasztott elrendezés objektumait helyezi el a fotótermékben. A fotótermékben való elhelyezés után ezek az objektumok tetszés szerint mozgathatók és konfigurálhatók. Például törölhet egy elrendezés kiválasztásakor elhelyezett clipartot, hogy egy másikat válasszon a clipart menüből. Egy képhez keretet is hozzáadhat, vagy akár több objektumot is hozzáadhat, például egy kitöltődobozt, hogy az egyetlen oldal háttereként szolgáljon.

Saját layout létrehozása és mentése

A rendelkezésre álló elrendezéseken kívül saját elrendezéseket is létrehozhat és menthet. Ez lehetővé teszi például, hogy egy elrendezésen elvégzett módosításokat saját verziók létrehozásával mentse el. Miután a fotótermékben az összes objektumot a kívánt módon elhelyezte, nyissa meg az Elrendezés menüt, és kattintson az Elrendezés mentése gombra. Ekkor megnyílik egy menü a mentendő új elrendezés exportálási beállításaival és a fotótermékben elhelyezett objektumok előnézetével, amelyek az új sablont alkotják majd.

Layout exportálási beállítások ablak

A kategória mezőben a már létrehozott különböző kategóriák közül választhat, hogy hová kívánja menteni a sablont. Új kategória a + ikonra kattintva hozható létre. Megnyílik egy menü, ahol megadhatja az új kategória nevét. A Téma mezőben kiválaszthatja az egyik létrehozott tervezési sort, hogy az új elrendezést oda mentse. A kategóriához hasonlóan a + ikonra kattintva lehet új dizájnvonalat létrehozni. Számos sablon tulajdonság is van, amelyeket a megfelelő négyzet bejelölésével engedélyezhet vagy tilthat, például a szakasz kezdete, a keret és a maszkok hozzáadása, a kitöltőmezők, a cliparts, a szövegdobozok, a szövegtartalom és a háttér cseréjének lehetősége. Ha minden opciót beállított, nyomja meg a Mentés gombot.

A használt elmentett elrendezés

Az új elmentett elrendezés megjelenik az Elrendezések oszlopban, a kiválasztott tervezési soron belül. Ha új kategóriát vagy témát hozott létre, akkor az a tervezési sor menüjében jelenik meg.

Elmentett téma elérhető a tervezési sor menüben

A mentett elrendezés szerkesztéséhez kattintson az elrendezések menüben az alatta lévő csavarkulcs ikonra. Törölni a kuka ikonra kattintva lehet. Az Elrendezések oszlop tetején található Tervezéskezelő gombra kattintva kezelheti a létrehozott elrendezéseket és sorokat. Ebből az ablakból törölni, importálni és exportálni lehet őket.

Tervezetkezelő ablak

Ezek az új elrendezések elmentésre kerülnek a szoftverben, és minden alkalommal felhasználhatók, amikor azonos jellemzőkkel rendelkező cikket hoz létre. Ha például a mentett elrendezés egy 28x28-as fotókönyvnek felel meg, akkor a mentett elrendezés minden alkalommal rendelkezésre áll, amikor ilyen méretű fotókönyvet hoz létre.