Igazítási és elosztási eszközök

Igazítási és elosztási eszközök

Amikor kijelöl egy objektumot a Tervezőben, legyen az kép, kitöltőmező, clipart vagy szöveg, a jobb oldalon megjelenik a Pozíció gomb. Erre a gombra kattintva megnyílik a kiválasztott objektum Pozíció menüje. További információkért lásd a Képek és objektumok méretezése és pozícionálása című részt. Ha két vagy több objektumot jelöl ki, további eszközök jelennek meg. Ezek az eszközök lehetővé teszik a kijelölt objektumok egymáshoz vagy az oldalhoz viszonyított igazítását, elosztását és méretének módosítását.

Several objects selected

Pozíció

Ha objektumok egy csoportjával dolgozik, akkor azokat az egérrel könnyen áthelyezheti. Kezdje az objektumcsoport kijelölésével, majd kattintson és tartsa lenyomva az egeret, hogy a kívánt helyre mozgassa őket. Az egész csoport méretét is átméretezheti a kijelölés körül megjelenő kék keret kijelölésével, és a méret megváltoztatásához húzással változtathatja meg.

A jobb oldali menüben, ha több objektum van kijelölve, a Pozíció menü Szélesség és Magasság mezői ki vannak kapcsolva. A pontos méretek megadásához egyszerre csak egy objektumot válasszon ki.

Position tools

Ha úgy kívánja, a megfelelő mezőkbe konkrét X és Y/ koordinátákat is megadhat, hogy a kijelölt objektumcsoportot pontos pozícióba helyezze. Hasonlóképpen, egy elforgatási fok megadásával a kijelölt objektumok teljes csoportját elforgathatja.

Align

Az egyetlen objektum igazításához hasonlóan az Igazítás szakasz felső gombsorával több objektumot is vízszintesen vagy függőlegesen igazíthat különböző szélekhez vagy a középponthoz. Több objektum kijelölésekor további lehetőségek jelennek meg e gombok alatt.

Align tools

Alapértelmezés szerint, ha nincs jelölőnégyzet bejelölve, bármelyik - függőleges vagy vízszintes - igazítógombra kattintva az objektumok egymáshoz viszonyítva igazodnak. Például két objektum kijelölése és a Függőlegesen középre állítva gombra kattintva a kijelölt objektumok egymáshoz képest függőlegesen igazodnak, függetlenül attól, hogy az oldalon hol helyezkednek el.

Two images vertically centred

Az Igazítás az oldalhoz jelölőnégyzet bejelölésével minden egyes kijelölt objektumot külön-külön igazít az egész oldalhoz képest, figyelmen kívül hagyva a többi kijelölt objektumot. Ha például ez a beállítás be van kapcsolva, a Vízszintes bal margó gombra kattintva az összes kijelölt objektumot az oldal bal széléhez igazítja, függetlenül azok egymáshoz viszonyított helyzetétől. Ha több fotóból álló terméken, például fotókönyvön dolgozik, az objektumokat egyetlen oldalhoz viszonyítva igazíthatja az Egyetlen oldal kiválasztásával.

A Csoportként jelölőnégyzet bejelölése az igazítási beállításokat a kijelölt objektumok teljes csoportjára alkalmazza, nem pedig az egyes objektumokra. Ha például ez a beállítás az Oldalhoz igazítással együtt van bejelölve, és a Vízszintesen középre gombra kattint, akkor az objektumok csoportként az oldal közepéhez lesznek igazítva, figyelembe véve a köztük lévő távolságot. Vegye figyelembe, hogy ennek az opciónak a bekapcsolása az ebben a szakaszban található összes eszközre hatással van. Ha tehát a Csoportként jelölőnégyzet be van jelölve, akkor bármelyik igazítás gombra kattintva a művelet a csoportra is vonatkozik.

Two images centred on the page as a group

A Távolság használata opció engedélyezése aktiválja a Távolság mezőt. Ha ebbe a mezőbe értéket ad meg, az igazítóeszközök ezt a távolságot veszik figyelembe az objektumok pozicionálásakor.

Réteg

A Réteg eszközei az objektumok egymásra helyezési sorrendjét szabályozzák. További információért olvassa el a Képek és objektumok méretezése és pozícionálása című cikket.

Elosztás

Az Elosztás vízszintesen vagy az Elosztás függőlegesen gombokra kattintva a kijelölt objektumok egyenletesen oszlanak el egymáshoz képest, egyenlő távolságot hozva létre közöttük. Az Elosztás eszközök használatakor a kijelölt objektumokat körülvevő kék keret szolgál referenciaként.

Horizontally distributed objects

Ha az Igazítás az oldalhoz jelölőnégyzet be van jelölve, az elosztás az oldal alapján történik. Ez azt jelenti, hogy a kijelölés szélein lévő objektumok az oldal széleire kerülnek, miközben a kijelölésen belüli összes objektum között azonos távolság marad.

Horizontally distributed objects aligned to page

Az Egyetlen oldal jelölőnégyzet engedélyezése az Igazítás eszközhöz hasonlóan biztosítja, hogy a pozíciókat egyetlen oldalhoz viszonyítva számítsa ki a rendszer.

Távolságok elosztása

Ha az objektumok között meghatározott távolságot szeretne megadni, ebben a szakaszban megteheti. A Távolság használata jelölőnégyzet bejelölésével aktiválhatja a Távolság mezőt, ahol megadhatja a kívánt távolságot. Ez határozza meg a kijelölt objektumok között hagyott távolságot, amikor ebben a szakaszban a Vízszintes elosztás vagy a Függőleges elosztás gombra kattint. Ha bejelöli az Oldalhoz igazítás jelölőnégyzetet is, az elosztás figyelembe veszi az oldal margóit. Ha az Egyetlen oldal jelölőnégyzet be van jelölve, akkor csak egyetlen oldalt vesz figyelembe a rendszer.

Distribute spacing tools

Átméretezés

Az Objektumok méretét a Szélesség egyezése, a Magasság egyezése vagy a Szélesség és magasság egyezése beállítások használatával úgy módosíthatja, hogy az objektumok szélessége és magassága azonos legyen. Ezekre a gombokra kattintva a kiválasztott objektumok a kiválasztott opciótól függően a legnagyobb objektum méreteit veszik fel. Ha például három különböző méretű objektumot jelöl ki, és a Szélesség és magasság egyezése gombra kattint, mindhárom objektum méretét a legnagyobb objektummal megegyező szélességűre és magasságúra módosítja.

Images resized

Ha az Igazítás az oldalhoz jelölőnégyzet be van jelölve, az objektumok a legnagyobb objektum helyett az oldalak méretét veszik fel. Ha az Egyetlen oldal jelölőnégyzet be van jelölve, az objektumok egyetlen oldal méreteinek fognak megfelelni.

Képek cseréje

Ha több képet választ ki, a kiválasztás felett megjelenik a Kijelölt képek cseréje gomb. Egyszerűen kattintson erre a gombra a kiválasztott képek pozícióinak felcseréléséhez, miközben a célképdoboz mérete változatlan marad.

Ez a funkció akkor praktikus, ha a képek méretének megváltoztatása nélkül szeretné átrendezni vagy megváltoztatni a képek sorrendjét a tervben. Csak válassza ki a cserélni kívánt képeket, és kattintson a Kijelölt képek cseréje gombra, hogy azonnal megcserélje a pozíciójukat.

Ne feledje, hogy ez a funkció kifejezetten a kijelölt képekre és a célképdobozokra vonatkozik. Magukat a képeket nem változtatja meg vagy méretezi át, így biztosítva, hogy a terved elrendezése és kompozíciója érintetlen marad.