Képek és objektumok méretezése és pozicionálása

Képek és objektumok méretezése és pozicionálása

A fotótermékhez hozzáadott összes objektum, például képek, cliparts, szöveg és kitöltőmezők szabadon átméretezhetők és elhelyezhetők a fotótermékben.

Az egér használatával

Ha egy objektumot kiválaszt az egérrel, az objektumdoboz körül egy kék keret jelenik meg. Ha ezt a kék keretet kijelöli, és a kurzor mozgatása közben lenyomva tartja az egérgombot, akkor a doboz és a benne lévő kép mérete megváltozik. Képek esetén a képdoboz és a motívum is megváltozik. Szöveg esetén a kiírt szöveg mérete a kerete méretének változtatásával változik, ha a Szövegdoboz menü Automatikus betűméret opciója be van kapcsolva.

Egy objektum áthelyezéséhez jelölje ki azt az egérgomb lenyomva tartásával, mozgassa a kívánt pozícióba, majd engedje fel az egérgombot.

Kézzel elforgatott és áthelyezett kép

Egy objektum elforgatásához először jelölje ki Egy nyíl jelenik meg az objektum minden sarkában. Az egyik ilyen nyílra kattintva és az egérgombot lenyomva tartva a kurzort mozgatva elforgathatja azt.

Pozícionáló eszközök

Az objektumok a Pozíció eszközökkel is elhelyezhetők és átméretezhetők a fotótermékben. Ezek az eszközök egy objektum kiválasztásával és a jobb oldali Pozíció menü lehúzásával érhetők el.

Először is vannak olyan mezők, amelyek megadják az objektum méreteit, nevezetesen a szélességét és a magasságát. Ha megváltoztatja ezeket az értékeket, az objektum mérete is ennek megfelelően változik. Ha azonban a lakatra kattint, az objektum arányai változatlanok maradnak, még akkor is, ha az egyik méretet megváltoztatja. Ez azt jelenti, hogy az objektum megtartja eredeti arányait, és nem torzul el.

A jobb oldalon az objektum X és Y pozíciójának megfelelő dobozok találhatók. Ezek megváltoztatásával az objektum az adott koordinátákra mozdul el. Ez alatt található egy doboz az objektum elforgatási fokozataival. A kiválasztott objektum az ebben a mezőben megadott fokoknak megfelelően fog forogni.

Az eszközök elhelyezése az oszlopban

Igazítási eszközök

A Pozíció menüben található Igazítási eszközök segítségével az objektumokat függőlegesen és vízszintesen pozícionálhatja a fotótermékhez képest. Az objektumot a termék méreteinek megfelelően igazíthatja bármelyik széle és a középpontja szerint.

Igazítási eszközök a Pozíció menüben

Ha fotókönyvet tervez, akkor az objektumokat egyetlen oldalhoz képest igazíthatja az Egy oldal opció engedélyezésével, vagy mindkét oldalhoz képest, ha letiltja azt.

A Távolság használata opció aktiválásával a Távolság mező aktiválódik. Ha ebbe a mezőbe egy számot ír be, az igazítóeszközök ezt a távolságot veszik figyelembe az elemek fotótermékben való elhelyezésénél. Ha például 4 cm-t ír be a távolság mezőbe, amikor a Távolság használata opciót engedélyezi, és a Jobb él igazítása gombra kattint, akkor a kiválasztott objektum a jobb széléhez igazodik, 4 cm távolságot hagyva a szélétől.

Rétegkészítő eszközök

A rétegeszközökkel az objektumok egymásra helyezésének sorrendjét szabályozhatja. Ha a Küldés hátra opciót használja, a kijelölt objektum a már elhelyezett többi objektum mögé kerül. Ez azt jelenti, hogy ha vannak rajta objektumok, a kiválasztott objektum azok mögött lesz látható.

Ezzel szemben a Hozd előre opció a kiválasztott objektumot az összes többi objektum tetejére helyezi, elfedve a korábban alatta lévő objektumokat.

Ha a kijelölt objektumot csak egy pozícióval hátrébb vagy előrébb szeretné mozgatni a többi objektumhoz képest, használhatja a Hátrafelé vagy előrefelé küldés opciót. Ezek az opciók azonban egyszerre csak egy pozícióval mozgatják az objektumot, ezért előfordulhat, hogy többször kell rájuk kattintania a kívánt réteghatás eléréséhez.

Rétegképző eszközök a Pozíció menüben példával

Ez a menü tartalmazza az objektum átlátszatlanságát is, amely alapértelmezés szerint a 100 értékre van beállítva. Az objektumnak nevet is adhatunk.

Objektumok másolása egy másik projektbe

Lehetőség van az egyik projektben már elhelyezett képek és objektumok átmásolására egy másik projektbe. Először jelölje ki az összes másolni kívánt képet és objektumot. A CTRL + A billentyűkombinációval jelölje ki az összes elemet az oldalon/munkaterületen, vagy húzza az egeret, hogy egy négyzetet hozzon létre az összes objektum körül. A kijelölés után tartsa lenyomva a CTRL + C billentyűkombinációt az objektumok másolásához, vagy kattintson a felső menü Másolás gombjára. Ezután nyissa meg a célprojektet, ahová a másolt objektumokat be szeretné illeszteni. Nyomja meg a CTRL + V bill entyűkombinációt a beillesztéshez a kívánt területre, vagy használja a felső menü Beillesztés gombját.

A beillesztett objektumok pozíciójának megtartása érdekében győződjön meg arról, hogy a célprojekt mérete és formátuma megegyezik az eredetivel. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy a beillesztett objektumokat az új formátumhoz kell igazítania.