Képek hozzáadása és szerkesztése

Képek hozzáadása és szerkesztése

Képek kiválasztása

A tervező bal oldali oszlopában ki kell választania a mappát, ahol a képeket tárolja, hogy hozzáadhassa őket a fotótermékhez. Navigálhat a mappák között, vagy megadhatja az elérési utat, ahol a képeket tárolja.

Tervező az összes oszlop megjelenítésével

A fényképeket tartalmazó mappa kiválasztásával a fényképek ugyanannak az oszlopnak az alján jelennek meg. A fényképeket név, típus, dátum, használat vagy értékelés szerint lehet rendezni. A fényképek miniatűrjei különböző méretben jeleníthetők meg. Ez a Nézet gombra kattintva és a kívánt méret kiválasztásával módosítható. A fájlnév megjelenítése opciót is be- és kikapcsolhatja.

A miniatűrök megtekintési lehetőségei

A fotótermékben már szereplő fényképek elrejthetők a Használt képek elrejtése opció aktiválásával. Ezáltal a projekthez hozzáadott fotók láthatatlanná válnak ebben a menüben, és nem lesz lehetőség arra, hogy ugyanaz a fotó többször is hozzáadódjon a projekthez. Ha ez az opció ki van kapcsolva, akkor a projekthez hozzáadott fényképeket egy pipa jelzi. Ha többször is felhasználták őket, akkor a megfelelő számmal jelennek meg.
Felhívjuk figyelmét, hogy az anyag jellegéből adódóan nem lehet minden fotókönyv borítóján képet elhelyezni. Képek elhelyezése csak a fényes és matt borítójú, a fehér műbőr és az akril vagy szálcsiszolt fémnyomtatású borítóval ellátott Professional Line fotókönyveken lehetséges.

Képek elhelyezése és kivágása

Amikor kiválaszt egy képet, felül megjelenik egy menü egy sor eszközzel, amelyekkel a képet a képkereten belül át lehet igazítani. Ez a menü a kép nevét, a felbontást és a minőséget is megjeleníti. A képminőség a kép felbontásához viszonyított méretétől függ a fotótermékben, és attól függően változik, hogy a képet milyen méretben használja a fotótermékben. A legjobb eredmény eléréséhez a Képminőség nagyon jó értéket javasoljuk.

A kiválasztott kép körül egy kék keret jelenik meg. Ez a kép határoló kerete. Erre a keretre kattintva, az egérgombot lenyomva tartva tartva és a kurzort oldalra mozgatva növelheti vagy csökkentheti a keret méretét.

Kijelölt kép az információk és az eszközök megjelenítésével

A keret méretének csökkentéséhez jelölje ki a képet, és kattintson a kép felső menüjében megjelenő Crop (Vágás ) gombra. Ha ez a funkció aktív, a kép sarkaiban egy fehér keret jelenik meg. Kattintson és húzza ezt a keretet a kép levágásához.

A képen kiválasztott Crop eszköz

A képmezőben lévő kép méretének nagyításához vagy kicsinyítéséhez jelölje ki a képet, és kattintson a nagyító plusz jellel vagy a nagyító mínusz jellel gombra. Ez a képet anélkül nagyítja vagy kicsinyíti, hogy a képkeret méretét befolyásolná.

A kép mozgatásához a mezőn belül kattintson a felső menüben megjelenő kereszt gombra, amikor a kép ki van jelölve. Ha aktiválta, ugyanez a kereszt ikon jelenik meg a kép felett. Ez azt jelzi, hogy a képet a kereten belül mozgathatja, hogy újrapozícionálja. Ehhez tartsa az egeret a képmotívum fölött, és húzza a kívánt irányba. Ez a funkció a képen való dupla kattintással is aktiválható.

A képen kiválasztott Reframe eszköz

A kép megfordításához kattintson a Mirror horizontally (Vízszintes tükrözés ) vagy Mirror vertically (Függőleges tükrözés ) gombra, szükség szerint. A kép kiválasztásakor a felső menüben megjelenő Kép részlete elforgatása gombra kattintva a képet 90 fokkal elforgathatja a képet a képmezőn belül. Ez a menü tartalmazza a Képjavítás opciót is. Ha ez az opció aktiválva van, a képet a szoftver automatikusan beállítja. Javasoljuk, hogy kapcsolja ki ezt az opciót, ha a fényképeit korábban már szerkesztették.
A képjavítást a varázspálca ikonra kattintva aktiválhatja. Ha ez az ikon szürke háttérrel van ellátva, a képjavítás aktív. További információért lásd a Képjavítás című cikket.

Képek cseréje

Ha két vagy több fénykép már felkerült egy fotótermékre, felcserélheti a pozíciójukat. Válassza ki a cserélni kívánt fényképeket, és megjelenik a Kijelölt képek cseréje gomb. Erre a gombra kattintva a kiválasztott fényképek pozíciója azonnal felcserélődik. Ha kettőnél több fényképet választott ki a cseréhez, előfordulhat, hogy többször kell a gombra kattintania, amíg mindegyik fénykép a kívánt pozícióba kerül.

Kijelölt képek felcserélése

A középső egérgombbal is kattinthat, vagy az egeret vagy az érintőpadot a fénykép fölé tarthatja. A kurzorként megjelenik a fénykép kis miniatűrje, és a képváltás gomb megjelenik a fotótermékhez már hozzáadott fényképek felett. A képek cseréjéhez egyszerűen kattintson egy másik fényképre, amely szintén rendelkezik Képváltás gombbal, és a képek helyet cserélnek.

Képváltás

A kép eltávolítása a képmezőből

Lehetőség van csak a kép tartalmának eltávolítására a képdoboz eltávolítása nélkül. Ehhez duplán kell kattintania a képre, és a billentyűzet DEL billentyűvel kell eltávolítania a képet. A kép törlődik, de a képdoboz megmarad.