Naptár

Többféle naptár létezik, amelyek mindegyike személyre szabható. Kiválaszthatja a naptár kialakítását, hozzáadhat ünnepnapokat és fontos dátumokat, és természetesen kiválaszthatja a képeket is, hogy egyedi terméket alkothasson.

A termék testreszabása

A többi fotótermékhez hasonlóan a naptár kiválasztásakor a termékválasztó ablakban kiválaszthatja a méretet és a felület anyagát. Kiválaszthatja a naptár típusát is. A havi naptár a naptári évnek megfelelően jeleníti meg a hét napjait. Az öröknaptár nem utal a hét napjára vagy az évre, és bármikor használható.

Calendar configuration window

A Naptár és az asztali naptár esetében lehetőség van a Naptár dizájn kiválasztására. A dizájn és annak színei és stílusai később megváltoztathatók. Lehetőség van a naptártábla eltávolítására is a Naptártábla nélkül jelölőnégyzet bejelölésével. A naptár testreszabása után kattintson a Tervezés gombra.

Tervezési módok

A Fotókönyvekhez hasonlóan a naptár oldalain a képek elhelyezésénél is háromféle tervezési mód közül választhat:

Calendar design modes

AzEgyperces naptár automatikusan és gyorsan elkészíti a naptárat. Ebben a módban előre kiválasztja a naptárba kerülő képeket. A szoftver automatikusan megtervezi és elhelyezi a képeket az oldalakon a kiválasztott tervezési vonal alapján és a naptárhoz kiválasztott paraméterek figyelembevételével. A létrehozott naptár a tervezőben nyílik meg. A benne található összes elemet módosíthatja, megváltoztathatja az elrendezést és a tervezési vonalat, valamint képeket, szöveget és objektumokat adhat hozzá és távolíthat el.

AComfort designer lehetővé teszi, hogy oldalanként tervezze meg a naptárat. Ebben az üzemmódban a tervező megnyitja az oldalakat képek nélkül, csak a naptárat. Ahogy a képeket az oldalakra húzza, a szoftver javaslatot tesz, hogy hova helyezze el őket, figyelembe véve a már elhelyezett elemeket. A többi módhoz hasonlóan itt is annyi képet és objektumot módosíthat, adhat hozzá és távolíthat el, amennyit csak akar. Emellett szöveget is hozzáadhat, és a jobb oldali menüből különböző elrendezéseket és dizájnvonalakat választhat.

Üres sablon esetén a naptárat oldalanként kell megterveznie a semmiből. A Comfort tervezőhöz hasonlóan a naptár konfigurálása után a termék a tervezőben csak a naptárral együtt fog megnyílni. A szoftver nem tesz javaslatokat, amikor képeket és objektumokat ad hozzá az oldalakhoz.

Akülönböző tervezési módokrészletesebb magyarázatáért olvassa el a Tervezési módok cikket.

Naptár

A tervezési mód kiválasztása után közvetlenül a tervező megnyitása előtt megjelenik a Naptár testreszabására szolgáló ablak.

Calendar customisation window

A bal oldalon a naptár előnézete látható, alapértelmezés szerint az első hónap van kiválasztva. Lehetőség van másik hónap megjelenítésére, ha az alján található Előnézeti hónap mezőben kiválaszt egy másik hónapot. A jobb oldali oszlopban a konfigurációs eszközök találhatók két fülre osztva: Megjelenés és Ünnepnapok.

Megjelenés

Az oszlop tetején találhatók a naptár tartalmi beállításai.

  • Az Év mezőben kiválaszthatja a naptári évet, amely szerint az egyes hónapok napjai szerveződnek.
  • A Kezdő hónap mezőben kiválaszthatja azt a hónapot, amelyben a 12 hónapból álló naptár kezdődik. Ha például azt választja, hogy a naptár 2024 májusában kezdődik, akkor a naptár utolsó hónapja 2025 áprilisa lesz. Ez lehetővé teszi, hogy akkor hozza létre és tervezze meg naptárát, amikor csak szeretné.
  • A Heti számok mező aktiválásával a naptárban megjelenik az év hetének száma.
  • A Naptár nyelve mezőben kiválaszthatja a naptár nyelvét.
  • A Méret mező lehetővé teszi a naptár és minden tartalmának méretének megváltoztatását.

Appearance tab in right menu with calendar options

Alapértelmezés szerint egy színpaletta jelenik meg a korábban kiválasztott Naptár dizájnnal. A Naptár dizájn mező kibővítésével lehetőség van más naptár dizájn kiválasztására. Ebben a menüben a különböző naptártervezési lehetőségek mellett az egyes naptárakhoz tartozó színtémák is választhatóak.

Calendar design line selection

Alatta található minden olyan eszköz, amellyel a naptár minden színét és betűtípusát testre szabhatja.

Calendar design appearance options

A Szöveg színe címszó alatt a vasárnapok, az Ünnepnapok, a hozzáadott saját események, a Hónap és év, valamint az Alapértelmezett a többi szöveg színének kiválasztására szolgáló mezők találhatók. Ha bármelyik mezőre kattint, megnyílik a színválaszték menüje, amelyből választhat. Egy adott szín kiválasztásához kattintson a Színválasztás gombra. Ez megnyit egy eszközt, amely lehetővé teszi egy adott szín kiválasztását, kódjának vagy HSB- vagy RGB-értékének megírását.

A Betűtípusok menüpont alatt lehetőség van a naptár betűtípusának kiválasztására, egy másik az ünnepekhez és egy másik a hónapokhoz. A Naptár háttere alatt kiválaszthatja a színét és megváltoztathatja az átlátszatlanságát.

Ünnepnapok

Kattintson a tetején lévő Ünnepnapok fülre a beállítások megjelenítéséhez. A megfelelő mezőkből kiválasztható egy ország és egy régió, és a kiválasztott hely munkaszüneti napjai megjelennek. Ezek a dátumok hozzá lesznek adva a naptárhoz. Törlésükhöz kattintson a jobb oldali három pöttyös gombra, és válassza a törlés lehetőséget. Nem jelenik meg esemény a naptárban, ha az Ünnepnapok és saját események megjelenítése jelölőnégyzet nincs bejelölve.

Holidays tab in calendar customisation window

Lehetőség van saját események vagy fontos dátumok, például születésnapok hozzáadására az Új hozzáadása gombra kattintva. Megnyílik egy ablak, ahol kiválaszthatja a dátumot és megadhatja az esemény nevét.

Add own event window

A naptár beállítása után kattintson a Tovább gombra.

Naptár a tervezőn

A naptárak egy borítóval kezdődnek, majd havonta egy-egy oldal következik. A képek a kiválasztott tervezési módtól függően kerülnek hozzáadásra, és a többi objektumhoz hasonlóan bármikor módosíthatók.

A naptár a tervezőben is módosítható. A jobb oldali oszlopban található Naptár gombra kattintva a naptár konfigurációs eszközei jelennek meg. Vegye figyelembe, hogy a Naptár gomb a hónapok oldalain látható, aBorító oldalon nem lesz látható , mivel ott nincs naptár.

Calendar customisation options in the designer

Innen adhat hozzá ünnepnapokat és konfigurálhatja a naptár megjelenését. Az elvégzett módosítások a tervezőben megnyitott oldalra/hónapra vonatkoznak. Például minden hónaphoz más színt választhat. Ha az összes hónapra alkalmazni szeretné a változtatásokat, kattintson a tetején található Minden oldalra gombra.

Családi naptár

A Családi naptár lehetővé teszi, hogy minden családtag számára külön oszlopot hozzon létre, így minden személy hozzáadhatja a saját dátumait és eseményeit. A naptár elrendezése egyedi, és mérete attól függően változik, hogy hány családtagot ad hozzá.

Family Calendar customisation window

A naptár konfigurációs ablakában a Megjelenés és az Ünnepek lapok mellett a Családtagok lapot is láthatja. Személy hozzáadásához kattintson az Új személy hozzáadása gombra. Megnyílik egy ablak, ahol megírhatja a személy nevét.

Add family member window

A név megírása után kattintson a Hozzáadás gombra, és a naptárhoz hozzáadódik egy oszlop a személy nevével. A név módosításához vagy törléséhez kattintson a hozzáadott tag jobb oldalán megjelenő három pöttyös gombra.

Family members tab displayed with members added

Az Ünnepnapok hozzáadásakor a családi naptárhoz egy hozzáadott taghoz is hozzáadható. Az Ünnepek fülön az Új hozzáadása gombra kattintva megjelenik egy ablak, ahol kiválaszthatja a dátumot, hozzáadhatja az esemény nevét, és kiválaszthatja azt a családtagot, akinek megfelel. Ha elkészült, a Hozzáadás gombra kattintva hozzáadhatja a naptárhoz.

Add own event window including family member