Szöveg

Minden, a fotótermékhez hozzáadott szöveg, akár a Tervező felső menüjének Szöveg hozzáadása gombjára kattintva, akár a kiválasztott elrendezésben már szerepel, testre szabható. A konfigurációs eszközök a szövegszerkesztő ablakban találhatók, amely akkor jelenik meg, ha kijelöli a szövegdobozt, és a felső gombra kattint.

Szövegszerkesztő ablak

A jobb oldali menüben is megtalálhatók, ha kiválasztja a szövegdobozt, és a Szövegdoboz gombra kattint. Több eszköz is megjelenik.

Új szöveg a szövegdoboz eszközeivel a jobb oldali oszlopban

Átlátszatlanság: A szövegdoboz átlátszatlansága az Opacity (Átlátszatlanság ) érték módosításával változtatható. Vegye figyelembe, hogy az átlátszatlanság az egész szövegdobozt érinti, beleértve a szöveget, a kiemelést és adott esetben a háttérszínt is.
Betűtípus: A Betűtípus mezőben a szoftverben elérhető különböző betűtípusok jelennek meg, amelyeket a fotótermékben használhat. A betűtípus kiválasztásához kattintson a kívánt betűtípusra.
Betűméret: A Betűméret mező a szövegméretek listáját jeleníti meg. Ezek egyikére kattintva a szöveg a kiválasztott méretre változik. A kívánt méretet közvetlenül is beírhatja a Betűméret mezőbe, majd megnyomhatja az Enter billentyűt. Ettől a mezőtől jobbra két gomb található, amelyekkel pontonként növelheti és csökkentheti a betűméretet. Vegye figyelembe, hogy egyes betűtípusok mérete a kiválasztott felülettől függően korlátozott lehet.
Karakterstílusok: Ha a szövegre stílust szeretne alkalmazni, válassza ki a Bold, Italic vagy Underline gombot igény szerint. Vegye figyelembe, hogy egyes betűtípusok nem támogatják a félkövér vagy dőlt betűs karaktereket. Ez magából a betűtípusból adódik, és nem a szoftver hibája. Ha vastag vagy dőlt betűs szöveget szeretne kapni, akkor olyan betűtípusokat kell választania, amelyek ezeket a stílusokat kínálják.

Betűtípus- és szövegeszközök a jobb oldali oszlopban

Vonalmagasság: A szövegmezőn belüli sortávolság alapértelmezés szerint automatikus, és a szöveg méretétől függően változik. A sortávolság módosításához nyissa meg a Vonalmagasság mezőt, és válasszon ki egy értéket, vagy írja be a sortávolságot ugyanebbe a mezőbe, és nyomja meg az Enter billentyűt.
Automatikus betűméret: Ez a funkció automatikusan csökkenti a szövegméretet, ha a szövegdoboz a szövegméretet meghaladóan kicsinyített. Ez azt jelenti, hogy ha ez a beállítás be van kapcsolva, és a szövegdoboz mérete lecsökken, a szövegdobozban lévő szöveg a doboz méretéhez igazodik, szükség esetén csökkentve a méretét, hogy megfelelően látható legyen a szövegdobozban.

A szöveg olvashatóságára vonatkozó ajánlások

Felhívjuk figyelmét, hogy a betűméretek betűtípusonként eltérőek lehetnek. Az optimális olvashatóság érdekében használja a következő irányelveket:

  • A sans serif betűtípusok betűmérete legalább 8 pt legyen (mérés az Arial betűtípussal).
  • A szerif betűtípusoknak legalább 10 pt méretűnek kell lenniük (Times New Roman használatával mérve).
  • Könnyűsúlyú betűtípusok használata esetén legalább 12 pt betűméretet válasszon.
  • Ha világos szöveget használ sötét háttéren, a betűméretnek legalább 14 pt-nak kell lennie.

Helyesírás-ellenőrzés

Ha a Helyesírás ellenőrzés jelölőnégyzet be van jelölve, a nyelvtani hibák a kiválasztott nyelvnek megfelelően lesznek kiemelve. A nyelv a tervező felső részén található Beállítások menüben állítható be.

Észlelt helyesírási hiba

Ha a megírt szöveg nyelvtani hibát tartalmaz, az piros szaggatott vonallal aláhúzva jelenik meg. Ez a vonal nem kerül kinyomtatásra, csak figyelmeztetésként szolgál, hogy könnyen észrevehesse, ha hiba van az írott szövegben. Az előnézet megnyitásakor a helyesírás-ellenőrző sem jelenik meg. A hiba kijavítása után a piros pöttyös vonal eltűnik.

Igazítás

A szöveg a szövegdobozának megfelelően van igazítva. Lehet balra, középre, jobbra vagy igazítva igazítani. Függőlegesen is igazítható a szövegdobozhoz képest felül, középen vagy alul.

Szöveg a szövegdobozhoz igazítva és középre állítva

Színek

A szöveg színe a Szöveg színe mezőre kattintva módosítható. Ekkor megjelenik egy színmenü, amelyben színválasztási lehetőségek közül lehet választani. A szöveg átlátszatlanságát is módosíthatja innen. Ez csak a szöveg színét befolyásolja, a háttér vagy a kiemelés színét nem.
A pipetta eszközzel kiválaszthat egy színt egy képből vagy egy már használt kitöltőmezőből. A Színválasztás gombra kattintva konkrét színt is ki lehet választani. Ekkor megjelenik egy menü, ahol beírhatja a kódszámot, a HSB és az RGB értéket, vagy kiválaszthat egy színt.

Szövegszín és átlátszatlanság beállításai

A Háttérszín mezőben kiválaszthat egy olyan színt, amely a szövegdoboz teljes hátterét kitölti. A Kiemelő szín mezőben kiválaszthatja a háttér színét, amelyre a szöveget írja. Ez a szín kiválasztásakor a Háttérszín fölé kerül.

Szöveg kiemeléssel és háttérszínnel

Rendszeres betűtípusok

A Saal Digital a betűtípusok széles választékát kínálja. Lehetőség van a készülékre telepített betűtípusok aktiválására is. Ehhez nyissa meg a Tervező felső részén található Beállítások menüt, aktiválja a Rendszerbetűtípusok megjelenítése opciót, majd kattintson az OK gombra. Ha az opciót aktiválta, a Betűtípus mező megnyitásakor kiválaszthatja a rendszerbetűtípusokat és a Saal Digital szoftverben felkínált betűtípusokat.

Garantálni tudjuk, hogy az összes általunk szállított betűtípus jó eredményt fog produkálni. Kérjük, győződjön meg arról, hogy a rendszerbetűtípusok helyesen jelennek meg az előnézetben. A nem általunk biztosított hibás betűtípusokra vonatkozó reklamációkat nem tudjuk elfogadni.

Megjegyzés: A helyes előállítás biztosítása miatt a rendszerbetűtípusok nem használhatók speciális borítóinkban (mint például műbőr, természetes vászon stb.).

Szöveg a fotókönyv gerincén

Amikor egy Fotókönyvet hoz létre, a gerincre szöveget adhat. Írja meg és szabja testre a szöveget a borítón, majd jelölje ki, és kattintson a jobb oldali Elhelyezés gombra. Az Igazítás rész alatt találja a Könyv gerincén gombot. Erre kattintva a szöveg automatikusan a borító gerincére kerül. Kérjük, ezt tartsa szem előtt a helyes megjelenítés érdekében:

  • Használja a Könyvgerincen gombot, hogy elkerülje a kézi pozicionálást.
  • Soha ne helyezze a szövegdobozt a gerinc belső hajtásvonalain kívülre. Vegye figyelembe azonban, hogy az előnézetben a gerinc hajtásvonalai tájékozódási segédletek, nem pedig pontos referenciák.
  • A Szövegmezőben a szöveget úgy kell központosítani, hogy a gerincen középen legyen.

Szöveg a fotókönyv gerincén