Hogyan érhetjük el a tökéletes színkezelést

Hogyan érhetjük el a tökéletes színkezelést

Színkezelés

A színkezelés a színek ellenőrzött átalakítása az eszközök között. A cél a jó és konzisztens színmegfelelés fenntartása, függetlenül attól, hogy a képet számítógépes monitoron, fotónyomtatáson vagy vásznon jeleníti meg.
A jó színkezelés minden grafikai tartalom számára előnyös, és nagyon hasznos a képek nyomtatásakor is, mivel így biztosítható, hogy amit a képernyőn lát, azt kapja nyomtatáskor is.
Bár gyakran nem lehet garantálni az azonos színvisszaadást, mivel az a címzett monitor kalibrációjától és más környezeti tényezőktől függ, a készítőnek mégis kontrollt biztosít a hordozóváltáskor esetlegesen bekövetkező változások felett.
A helyes színkezelés és reprodukció biztosítása érdekében elengedhetetlen a környezet ellenőrzése, és annak biztosítása, hogy mind a megvilágítás, mind a monitor körülményei optimálisak legyenek. A Saal Digital ICC-profilokat kínál, amelyek a soft proofoláshoz használhatók.

Világítás

Győződjön meg arról, hogy elegendő fény van a helyiségben. A fényerőt és a színhőmérsékletet a lehető legállandóbb és reprodukálhatóbb értéken kell tartani. Ideális esetben ez egy vakításmentes, redőnyökkel ellátott helyiség, amelyet nem befolyásolnak a napfény változásai, és a monitort úgy kell kalibrálni, hogy a megfelelő színeket és fényerőt jelenítse meg.

A monitor kalibrálása

A fényforrások színhőmérsékletének mérésére gyakran használják a kelvinértéket. A D50 a Daylight 5000 kelvin rövidítése. A D65 a 6500 kelvin rövidítése, és kékebb, mint a D50.
A monitor színhőmérsékletének 5000 kelvinnek (D50) kell lennie, és a szobában lévő fényhőmérsékletnek ugyanennek kell lennie (5000 kelvin), amikor a nyomtatást vagy a végterméket nézi. 5000 kelvin (D50) a szabvány a nyomdaiparban. 6500 kelvint is használnak néha, de a színhőmérséklet valamivel hidegebb (kékebb), és így befolyásolja a végeredményt.

Monitorbeállítások

A monitor helyes beállítása a színkezelés legfontosabb része:

  • Amonitor fényerejének 90 és120 cd/qm közöttkell lennie.
  • A színhőmérsékletet 5.000 kelvinre (D50 ) kell beállítani.
  • A monitorgammaértékét 2,2-re kell beállítani.

A monitor kalibrálása színmérővel

A magas szintű professzionális színkezelés nem lehetséges a megfelelő hardver nélkül. A szállító és a költségvetés kiválasztásától függően számos lehetőség áll rendelkezésre. Egyes gyártók olyan színmérőt kínálnak kiegészítő szoftverrel, amely lehetővé teszi a monitor ICC-profiljának létrehozását. Ez jó alternatívája lehet egy új és drága monitor vásárlásának.

A színkezelés előnyei

A nyomtatási előnézetek az Ön előre beállított monitora és a színkezelésünk segítségével optimalizálódnak - Amit lát, azt kapja. Ideális esetben ez a kombináció olyan jól működik, hogy szinte semmi különbséget nem vesz észre a monitoron megjelenített és a tényleges fotótermék között.

Mit tehet a Saal Digital az Ön számára?

A napi többszöri kalibrálás biztosítja, hogy a profilozott gépek kis tűréshatáron belül működjenek. A fotokémiai folyamat állapotát naponta ellenőrizzük, hogy az ingadozásokat még a fotók minőségének romlása előtt kiegyenlítsük.

Különböző színvisszaadás az Adobe Photoshop / Lightroom / Saal Design szoftverekhez.

Előfordulhat, hogy egy kép megjelenítése az Adobe Photoshop, a Lightroom és a Saal Design szoftverünk programjaiban eltér egymástól. A legtöbb esetben a fotónyomtatás színben megegyezik a Saal Design szoftverünkben lévő prooftal.
Az egyes programokban történő eltérő színmegjelenítés oka általában a monitor színkezelésének helytelen beállítása.
Ennek kijavításához nyissa meg a Windows színkezelési tulajdonságait a Rendszervezérlés > Színkezelés menüpont alatt. Ezután válassza ki a megfelelő monitort, és jelölje be a Saját beállítások használata ezen eszközhöz négyzetet. Most kattintson a Hozzáadás gombra, és válassza ki a listából az sRGB IEC61966-2.1 profilt, és állítsa be új szabványos profilként, vagy válassza ki a legfrissebb monitorkalibrációt.
A Lightroom, az Adobe Photoshop és a Saal Design szoftver újraindítása után a három programnak ugyanúgy kell kinéznie.

 

Az Ön nyelvi beállításai nem egyeznek meg a weboldal nyelvével. Kérjük, válassza ki:

Az Ön nyelvi beállításai nem egyeznek meg a weboldal nyelvével. Kérjük, válassza ki: