Soft proof Lightroomban, Photoshopban és más programokban

Soft proof Lightroomban, Photoshopban és más programokban

Itt talál információkat arról, hogyan állíthat be soft proofot Lightroomban és Photoshopban. Tippeket adunk arra vonatkozóan is, hogy a soft proofot más programokban is használhatja-e.

A profil telepítése

Először is le kell töltenie a termékének megfelelő profilt. ICC-profiljainkat itt találja ZIP formátumban. Miután letöltötte a fájlt, csomagolja ki, és importálja a profilt:

macOS: Másolja a profilt a Library > ColorSync > Profiles mappába
Windows: Kattintson a jobb gombbal a profilra, és válassza a Profil telepítése lehetőséget

A profilt semmiképpen sem szabad beágyazni a fájlba. A képadatokat RGB-ben kell elküldeni nekünk, függetlenül attól, hogy melyik terméket választotta.

Soft proof Lightroom Classic-ban

A soft proof az RGB-profilok esetében érhető el. Felhívjuk figyelmét, hogy a CMYK profilok (például akrilüveg, fémnyomtatás, PVC habkarton, vászon stb.) csak Photoshopban használhatók soft proofhoz.

1 Soft proof beállítása

A Lightroomban kattintson a menüsorban aDevelop (Fejlesztés ) menüpontra, és jelölje be a Soft Proofing (Lágy bizonyítás ) jelölőnégyzetet. A háttér fehérré válik, jelezve, hogy lágy proof módban van. A jobb felső sarokban megjelenik a Proof Preview is.

Lightroom felső menü

Lightroom lágy próbaverzió ellenőrző gomb

Lightroom lágy proof nézet

A jobb oldali oszlopban megjelenik a Soft proofing menü. Húzza le a Profil menüt, és válassza az Egyéb menüpontot. Megnyílik egy ablak, amely a telepített ICC-profilokat mutatja. Jelölje be a használni kívánt színprofil jelölőnégyzetét, majd nyomja meg az OK gombot.

A hisztogram alatti profilmező megváltozik, és megjelenik az imént hozzáadott ICC-profil. A beállításokat az aktív ICC-profilnak megfelelően kell beállítani. Ezt az ICC-profilok oldalán ellenőrizheti.

Például a Fényes poszter ICC-profilnál a szándékot relatívra kell állítani, a Papír és tinta szimulálása jelölőnégyzetet pedig ki kell kapcsolni.

Saal Digital ICC-profil Lightroomban

Miután a megfelelő ICC-profil összes beállítása megtörtént, és amíg a Soft Proofing jelölőnégyzet be van jelölve, a fénykép az adott profil színének megfelelően jelenik meg. A fotó minden beállítását a Soft Proofing bekapcsolt állapotában kell elvégezni, mivel ez lesz a végeredmény.

2 A kész kép exportálása

Ha a kép helyesen jelenik meg a soft proofinggal, és úgy néz ki, ahogyan szeretné, akkor már készen áll a kép exportálására. Válassza a Fájl > Exportálás menüpontot, és adja meg a kívánt beállításokat.
Kérjük, vegye figyelembe, hogy a fájlbeállításoknak RGB színtérben kell lenniük a színtéralatt , és hogy a SaalDigital profil nem lehet beállítva!

Lightroom Fájlbeállítások

Soft proof a Photoshopban

A lágy proof a Photoshopban RGB és CMYK profilok esetén is elérhető.

1 Soft proof beállítása

Importálja az előnézetni kívánt képet a Photoshopba. A Soft proof párbeszédpanel megnyitásához kattintson a felső menü View (Nézet ) gombjára, és válassza a Proof setup (Próba beállítása ) > Custom (Egyéni) lehetőséget.

Photoshop proof beállítása menü

Megjelenik az Egyéni próbafeltétel ablak. A Szimulálandó eszköz alatt válassza ki a letöltött és tesztelni kívánt ICC-profilt. A többi beállítást az egyes profilok igényeinek megfelelően kell kitölteni. Ezeket az ICC-profilok oldalán ellenőrizheti.

Például a FineArt Baryta ICC-profil esetében az RGB számok megőrzése (Preserve RGB Numbers ) jelölőnégyzetet ki kell kapcsolni, a Rendering Intent (Rendezési szándék ) relatív színmérésre kell állítani, a Black Point Compensation (Fekete pont kompenzáció ) jelölőnégyzetet be kell kapcsolni, a Simulate Paper Colour (Papírszín szimulálása ) jelölőnégyzetet pedig ki kell kapcsolni.

Photoshop testre szabott proof feltétel menü

Kattintson a Save (Mentés ) gombra a hozzáadott profil mentéséhez, az összes paraméter kitöltésével. Kattintson az OK gombra, ha végzett. A Photoshop aktív színprofilja mostantól az imént hozzáadott színprofil lesz.

A kép ennek a telepített profilnak a színbeállításai szerint fog megjelenni, és ez lenne a végtermék eredménye. Minden beállítást az ICC-profil lágy próbaként történő aktiválásával kell elvégezni.

A View > Proof Colours( Nézet > Proof színek) opció segítségével most már megtekintheti a képet a profillal vagy anélkül. Alternatívaként a profilt a Ctrl + Y (Windows) vagy a Cmd + Y (macOS) billentyűkombinációval is aktiválhatja vagy deaktiválhatja.

Photoshop proof színek megtekintése

Felhívjuk figyelmét, hogy egyes termékeink, például a Wall Art és a kártyák profiljai CMYK színűek, amelyeket csak szimulálni fogunk. A képeket RGB-ben kell elküldenie nekünk.

2 Mentse el a végleges képet

Ha elégedett a képek színeivel, mentse el őket, és máris készen állnak a nyomtatásra. Használhatja őket a Saal Design szoftverünkben vagy az online boltban.

Használhatom a Soft proofot más programokban?

Általában a Lightroom és a Photoshop használatát javasoljuk a soft proofoláshoz. Bizonyos esetekben a legpontosabb színvisszaadáshoz szükséges beállításokat más programokban nem lehet elvégezni.

Capture One Pro:

ICC-profiljainkat a telepítés után a View > Proof display for profile( Nézet > Proof megjelenítése profilhoz) menüponton keresztül lehet kiválasztani. Más fontos beállítások, mint például a renderelési prioritás, a fekete pont kompenzáció vagy a papír színszimuláció azonban sajnos nem végezhetők el az adott ICC-profilhoz. Ezért nem javasoljuk a Capture One soft proof funkciójának használatát a munkafolyamatunkhoz. A szükséges beállítások nélkül a színpontosság nem garantálható.

Affinity Photo:

A telepítés után ICC-profiljaink a Beállítások > Lágypróba menüponton keresztül kiválaszthatók proofing profilként. A kép ezután megjelenik a soft proofban. Bár a Render Intent és a Black Point Compensation beállítható, a Simulate Paper Colour funkció hiányzik.

Photoshop Elements:

Sajnos a soft proof funkció nem áll rendelkezésre.