Útmutató a képkészítéshez

Útmutató a képkészítéshez

Azon ügyfelek számára, akiknek nincs tapasztalatuk a képszerkesztésben, automatikus képjavítást kínálunk. Ez az opció lehetővé teszi számunkra, hogy minden képet optimálisan dolgozzunk fel a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

Azoknak az ügyfeleknek, akik inkább saját maguk szerkesztik képeiket (pl. Photoshopban vagy Lightroomban), vagy akiknek már van némi tapasztalatuk a képszerkesztésben, tippeket és trükköket kínálunk a tökéletes eredmény eléréséhez.

Az alábbi tippeken kívül ajánljuk a mintakészletünket is, amely az összes elérhető anyagot és felületkezelést tartalmazza.

A képek elkészítésekor a következő pontokat kell figyelembe venni:

  • Színkezelés
  • Színtér
  • Fényerő és kontraszt
  • Felbontás/méretek
  • Élesség
  • ICC-profilok
  • Fájlformátum

Színkezelés

A színek helyes megítéléséhez fontos, hogy mind a világítás, mind a monitor helyesen legyen beállítva. Itt mindent megtudhat a színkezelésről.

Színtér

Fontos, hogy a képekbe a megfelelő színprofilok legyenek beágyazva, és azokat RGB-ben szállítsák. Megadtuk az általunk elfogadott színprofilok listáját.

A képek optimális fényereje és kontrasztja

A kép előállítása előtt ellenőrizze, hogy a kontraszt és a fényerő értékei megfelelőek-e. Vegye figyelembe, hogy a monitoron megjelenő képek háttérvilágításúak, a fotótermék pedig nem, így a fényerőben enyhe eltérés lehet. Ha a monitor nincs megfelelően kalibrálva, a kép túl világosnak vagy túl sötétnek tűnhet.

Javasoljuk, hogy ellenőrizze a kép tónusértékeit. A Tónuskorrekció funkcióval meghatározhatja, hogy a kép minden területén jelen van-e a fényerő.

Ha a fénypontok vagy árnyékok hiányoznak, a termék később tompának és kontraszthiányosnak fog tűnni. Íme egy példa arra, hogy hol hiányoznak a fénypontok vagy árnyékok. Ezekben az esetekben javasoljuk, hogy dolgozza át a képeket.

Kép kiemelésekkel és kép hiányzó gyenge fényekkel

A kép általában túl sötét és hiányoznak a kiemelések: A tónusértékek csak a közép- és mélytónusokban maradnak meg, és a kép nagyon sötétnek és kontraszthiányosnak tűnik.

Túl sötét kép

A legjobb eredmény eléréséhez a tónusértékeknek jól eloszlónak és minden területen jelenlévőnek kell lenniük:

Jó tónusértékekkel rendelkező kép

Felbontás/Méretek

A képeknek megfelelő gyártási felbontással kell rendelkezniük. Ezt az információt minden egyes terméknél megtalálja a Professzionális területen. Győződjön meg arról, hogy a méretek és a felbontás megfelelőek.

Két fő lehetőség van. Vagy manuálisan átméretezheti a képeket a programjaiban, ebben az esetben javasoljuk, hogy élesítse újra a képeket, vagy elküldheti a képet a meglévő felbontásban, és mi gondoskodunk erről a folyamatról.

Újraélesítés

A képek élesítésére számos eszköz és lehetőség áll rendelkezésre. Ha felskálázza a képeket, javasoljuk, hogy élesítse azokat. Kérjük azonban, ügyeljen arra, hogy a képeket ne élesítse túl, különben fennáll a moiré veszélye a gyártás során.

Lightroom: A képek élességét a fejlesztés során állíthatja be. A képek exportálásakor van egy Output Sharpness (Kimeneti élesség) nevű opció. Ezt az opciót ki kell kapcsolni, ha az élesség már be lett állítva.

Túlélesítés (Moiré)

A moiré a kép túlélesítése vagy különböző féltónusú képernyők egymásra helyezése okozhatja. A moiré a kép fényképezésekor, szkennelésekor, retusálásakor vagy exponálásakor/nyomtatásakor keletkezhet.

A moiré erős zajként észlelhető, ha a képet nagy nagyítással (legalább 100%-os) nézzük. A valódi fotópapírra készült fotótermékhez pixeles képalkotót használunk, amely nagyon élesen reprodukálja az egyes pixeleket, így a kép minden részlete tiszta, és ez a hatás a gyártás során tovább fokozható.

Közelkép a moiré hatásról

A moiré elkerülése

A moiréhatás csökkentése vagy kiküszöbölése érdekében javasoljuk, hogy az érintett területeken homályosítsa el a képet.

Készítsen szelektív kijelölést vagy maszkot az érintett területeken. Ezután alkalmazza például a Gauss-féle elmosódásszűrőt a Photoshopban. Sajnos nem tudunk általános iránymutatást adni a beállításokra vonatkozóan, mivel ez teljes mértékben a képtől, a kép méretétől és a moiré erősségétől függ. A homályosítás után a képnek nagy nagyításban (nagyítson rá, amíg az egyes pixeleket nem látja) homogén felületűnek kell lennie.

A moiré effektus elmosása

ICC-profilok a Soft proofhoz - Hogyan fog kinézni a képem?

A kép feldolgozása után lehetőség van a végső nyomtatási eredmény szimulálására egy soft proof segítségével. Ehhez biztosítjuk ICC-profiljainkat.

Fájlformátum - melyik a megfelelő?

Végül el kell mentenie a képet, hogy elküldhesse nekünk. Az alábbiakban összefoglaljuk az általunk elfogadott fájlformátumokat.

Automatikus képjavítás - igen vagy nem?

Ha saját maga szerkesztette a képeket, kérjük, a megrendelési folyamat során kapcsolja ki az automatikus képjavítást. Kérjük, győződjön meg arról is, hogy a képek feltöltésekor a képjavítás automatikusan ki van kapcsolva. Ha a képjavítás ki van kapcsolva, nem fogunk semmilyen módosítást végezni a képén.